Video: Unele locurile de joacă din Pitești, capcane pentru copii și pline de mesaje obscene

Unele locurile de joacă amplasate pe spaţiul public din Pitești sunt veritabile capcane pentru copiii care „le trec pragul”. Acestea se află într-o stare avansată de degradare. În contextul pandemiei, după ce locurile de joacă private au fost închise, cele publice au rămas singura alternativă pentru micuți. Mulți părinți, deși sunt conștienți de pericolele la care sunt expuși copiii, aceștia sunt nevoiți să vină în lipsa de alternative.

Actualul primar, Cristian Gentea, deși a fost consilier local timp de mai multe mandate, nu are o poziție oficială în acest sens. La întrebarea ” Cine trebuia să se ocupe de mentenanță și de ce nu a făcut-o în administrația precedentă?” din păcate nu am primit un răspuns oficial.


Primăria a amenajat în mai multe cartiere locuri de joacă pentru cei mici, dar care odată cu trecerea timpului, pe fond de dezinteres devin din ce în ce mai nesigure. Multe dintre acestea încep să aibă defecte majore, însă autoritățile nu iau nicio măsură, pentru a le remedia.

În municipiul Pitești sunt 90 de locuri de joacă, amplasate în toate cartierele și administrate de către ADP. Mentenanța lor este asigurată de către executanții lucrărilor, conform contractului specific, pentru locurile de joacă instalate sau reabilitate.

Atunci când expiră perioada de mentenanță, asigurată de constructor, ADP Pitești monitorizează și intervine pentru remedierea defectelor apărute”, a declarat pentru agnews.ro, Cristina Munteanu (foto), consilier de imagine al primarului Cristian Gentea.

Tobogane, leagăne și învartitoare rupte

Această este imagina multora dintre locurile de joacă din Pitești. Părinţii ştiu că aceste spaţii nu sunt sigure, însă nu au alternative pentru a-şi duce copiii să se joace şi să socializeze.

„Nu mi se par sigure aceste locuri de joacă, în special leagănele. Am văzut copii care au căzut cu tot cu căluțul din învartitoare. Pe zi ce trece acestea se deteriorează tot mai mult. Niciodată nu am văzut pe nimeni să vină să le repare“, este mesajul unei mame.

Fără niște reguli de folosire și în lipsa unor sancțiuni, acestea se vor degrada și mai mult

De asemenea, părinţii au mai spus că în aceste locuri, se strâng grupuri de copii mai mari, care intenționat aduc pagube mobilierului din parcul respectiv. Administrația actuală nu poate limita accesul preadolescenților și adolescenților, dar face apel la un comportament civilizat

Vin grupuri de copii de 12-15 ani, care se urcă în leagăne. Se dau în ele la viteză mare și dacă nu ești atent îi pot lovi pe cei mici. Aceștia, din teribilism, se urcă cu picioarele peste tot, murdăresc și strică toboganele, leagănele sau călușeii.

După toate astea vorbesc și urât, înjură și nu au respect față de copiii și mămicile care se află în locul de joacă. Fără niște reguli de folosire și în lipsa unor sancțiuni, acestea se vor degrada și mai mult.”, este mesajul unei alte mame. 

În privința limitării accesului copiilor mai mari de 12 ani în parcurile de joacă, nu există reglementări. Municipalitatea susține accesul copiilor, supravegheați de părinți sau de adulți, în cazul vârstelor mici, și solicită, în cazul preadolescenților și al adolescenților, un comportament responsabil obținut prin educație în familie și școală„, afirmă sursa citată.

Locurile de joacă, o enciclopedie de cuvinte obscene. Doar cele din Lunca Argesului si Strand sunt monitorizate video.

Din acest spaţiu destinat micuţilor nu lipsesc nici mesajele obscene. Aproape fiecare leagăn sau tobogan este marcat cu diferite cuvinte licențioase. Cei care ar trebui să administreze spațiul și să asigure mentenanță lui nu le-au văzut.

Părinţii copiilor sunt revoltaţi şi reclamă faptul că adolescenţii sunt pe cale să distrugă aceste locuri de  joacă.

Mesajele obscene se pot observa atât pe gardurile împrejmuitoare, cât şi pe leagăne şi chiar şi pe tobogane.
Părinţii copiilor care se joacă în aceste locuri special amenajate de Primărie susţin faptul că, după ce se retrag copiii mici de la locul de joacă, aici îşi fac apariţia adolescenţii, care cel mai probabil au scris mesajele obscene.



0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută