Raluca Turcan: despre pensii, somaj tehnic si stimulent de reinserție

Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a făcut câteva precizări în privința planurilor de redresare economică pe care Guvernul le va adopta în perioada imediat următoare, într-o intervenție la Digi24. Cele mai nevralgice puncte abordate în cadrul intervenției au fost stimulentul de reinserție, vârsta de pensionare și șomajul tehnic.

Părinții care se întorc la muncă până la vârsta de 6 luni a copilului, vor primi stimulent de reinserție 1500 ron lunar

„Provocarea este să creștem și să impulsionăm viață activă. Cifrele nu arată bine deloc, avem o creștere a numărului de persoane care intră în pensionare, o scădere a natalității și toate acestea coroborate cu o rată de creștere a șomajului pe fond de covid. Mâine, în ședința de guvern va fi adoptat un ordonananta prin care stimulăm părinții să se întoarcă la muncă până la vârstă de 6 luni a copilului, primind un stimulent de reinserție în valoare de 1500 lei pe toată perioada cât ar fi beneficiat de concediu pentru creșterea copilului”. a declarat Raluca Turcan

Cea mai mare provocare o reprezintă crearea unei vieți active. Din 5 milioane de pensioari, peste 200.000 aleg să lucreze în continuare.

Vârstă de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați si peste 61,5 ani la femei. Statisticile arată că jumătate dintre cei care se pensionează nu au vârstele acestea. Oamenii practic, așteaptă momentul ieșirii la pensie, iar cifrele arată că orecum, chiar dacă ies la pensie, ei aleg să lucreze în continuare. Din cinci milioane de pensioari, peste 200.000 aleg să lucreze în continuare.

1,2 milioane de angajați din sistemul privat sunt plătiți cu salariul minim, și se află în sărăcie în muncă

Nivelul salariului minim în sistemul privat este îngrijorător. Se dorește creșterea productivității pentru un salariu mai bun.

„1,2 milioane de angajați din sistemul privat sunt plătiți cu salariul minim, și se află în sărăcie în muncă. Comparativ cu ce se întâmplă în jurul nostru, media europeană este de 8.2%, în România sărăcia în muncă și prin muncă este de 15%. Sunt foarte mulți care muncesc și nu le ajung banii. Numărul celor aflați în șomaj tehnic a crescut cu 55.000 de persoane. Am prelungit plata șomajului tehnic până la finalul lunii august. Pentru plata șomajului tehnic avem un buget aproximativ 800.000 milioane de lei”, a conchis Raluca Turcan

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută