Oamenii de știință au rezolvat misterul cheagurilor de sânge provocate de AstraZeneca

Oamenii de știință au studiat intens fenomenul apariției cheagurilor de sânge apărute în urma administrării AstraZeneca. În urma cercetărilor aceștia au ajuns la concluzia că acest fenomen este similar cu unul care apare după folosirea unui medicament numit heparină. Acest medicament nu este însă singurul care poate provca aceste tulburări. Până în momentul de față, milioane de oameni au primit acest vaccin fără probleme. Cercetătorii susțin că beneficiile lui depășesc cu mult riscurile la care se supun cei care aleg să se vaccineze.

Potrivit Reuters, fenomenul este similar cu unul care apare rar, după folosirea unui medicament numit heparină. Acest fenomen este numit trombocitopenie indusă de heparină (HIT). În HIT, medicamentul provoacă sistemul imunitar să producă anticorpi care activează trombocitele şi care determină coagularea sângelui.

Şi alte medicamente în afară de heparină pot provoca tulburări de coagulare care seamănă puternic cu HIT. Oamenii de știință suspectează că, în cazuri rare, vaccinul AstraZeneca poate fi un alt astfel de factor declanșator. Potrivit studiilor, patru indivizi sănătoși au primit vaccinul AstraZeneca și au dezvoltat cheaguri care pun viața în pericol. Ei au avut același tip de anticorpi care activează trombocitele și inițiază coagularea în HIT, au raportat luni cercetatorii într-o lucrare postată pe Research Square.

20 de persoane care au primit vaccinul, dar nu au dezvoltat cheaguri, nu aveau acești anticorpi. Se pare că trombocitopenia indusă de medicamente este tratabilă dacă este identificată prompt.

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută