Școala ar putea fi deschisă fără ca elevii să mai fie testați

Reluarea activitatii scolilor crează tensiuni între Ministerele Educației și cel al Sănătății

În contextul neînțelegerilor dintre Ministerele Educației și cel al Sănătății, școala ar putea fi deschisă fără ca elevii să mai fie testați.

Schimbul de replici are loc după ce ministrul Educației a anunțat duminică reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate. Reamintim că acest proiect trebuia să întrunească patru condiții simultan, una dintre condiții fiind testele rapide non-invazive.

Testele antigen nu sunt suficient de bune

„Practic, e un test care, deocamdată, nu e în metodologia de lucru a INSP, după care ne pliem toți. Când aceste teste vor fi de o calitate superioară, corespunzătoare, va fi un pas înainte pentru o testarea mai plăcută. Deocamdată, aceste teste nu sunt agreate de metodologie, pentru că nu sunt suficient de bune”, a declarat Andreea Moldovan, potrivit sursei citate. Cu toate acestea ea susține că numărul de teste folosite  „nu este neglijabil”. Până în prezent, în școli cifrele se ridică la peste 26.000.

La rândul lui ministrul Sănătăţii, a afirmat că nu are bază legală pentru achiziţionarea de teste rapide în unităţile de învăţământ. Doar în instituţii care sunt în subordinea ministerului se poate demara o actiune de acest gen. Voiculescu a mai afirmat că testele din salivă nu reprezintă „un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii. Cu toate astea este un filtru, aşa încât dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul o poate face”.

Dacă Ministerul Sănătății care, repet, are deplină competență să se pronunțe, spune că testele sunt neconludente, atunci noi luăm act de acest lucru și eliminăm această condiție. Aceasta este strict o condiție sanitară, nu ține de educație. Pentru educație este important să reluăm activitate în școli cu prezență fizică”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Florin Cîțu s-a angajat că va asigura resursele financiare necesare.

Pasărea responsabilității licitației de la un ministru la altul are loc după ce premierul Florin Cîțu le-a spus public miniștrilor Sănătății și Educației că își dorește întoarcerea copiilor la școală. El a sugerat o colaborare între cele două ministere, și că cea mai bună varianta ar fi testarea elevilor după perioada de vacanță. De asemenea, Florin Cîțu s-a angajat că va asigura resursele financiare necesare.

„Şi aş face o propunere domnului ministru al sănătățîi, – dar după vom mai discuta despre asta, pentru că a fost discuţia despre şcoală – ce facem cu copiii care merg acum în vacanță. Și aici este și domnul ministru al educației, deci împreună aș vrea să vă uitați asupra acestui aspect, să căutăm resursele și vă ajut și eu să găsim resursele, că să putem să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, să le facem aceste teste non-invazive, să testăm cât mai mulți dintre ei după această perioadă de vacanță. Și vă voi ajută și eu să gășiţi resursele, dar cred că este o soluție bună ca să putem să ținem sub control pandemia”, a declarat Florin Cîțu.

Sursa foto Edupedu.ro

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută