De săptămâna viitoare, poate începe testarea anti COVID-19 și în farmacii

Potrivit unui proiect, de săptămâna viitoare, ar trebui să înceapă testarea anti COVID-19 și în farmacii. Au fost purtate discuții cu Colegiul Farmaciștilor din România, iar aceștia și-au arătat disponibilitatea de a se implica și de a recolta teste antigen persoanelor interesate. Testele vor fi contracost. Pentru a putea face testare, farmacia trebuie să îndeplinească o serie de condiții

Testarea în farmacii nu este obligatorie și este văzută ca o posibilitate. Pentru a putea face testare, farmacia trebuie să îndeplinească o serie de condiții din perspectiva spațiului. Ele trebuie să dispună de circuite separate, o sală de așteptare și personal calificat care să poată transmite rezultatele testului către pacient, dar și către direcțiile de sănătate publică, dacă rezultatul testului este pozitiv.

Colegiul Farmaciștilor din România a trimis propuneri la proiectul de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Conform documentului citat, testarea în farmacii se va face exclusiv cu teste rapide antigenice, cu recoltare nazo-faringiană, și va fi tot contra cost. Kiturile de testare vor fi livrate gratuit, iar farmaciile își vor putea fixa costul de testare.

Colegiul Farmaciștilor: „Nu poate să înceapă de săptămâna viitoare.”

„Nu este deloc imposibil. Este ceea ce ne dorim și noi, este ceea ce vom face în farmacii, pentru că este foarte important că acest test să fie recoltat corect”, a explicat Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Conform celor spuse de ea, testarea poate începe de săptămâna viitoare.

Oficiali din cadrul Colegiului Farmaciștilor din România au explicat, că nu s-au stabilit încă acele condiții prin care să se facă testarea în farmacii.

„Testarea va începe, există o disponibilitate a unei părți din farmaciști pentru această activitate, dar pentru că ordinul să devină funcțional s-au propus niște amendamente. Nu vorbim de o obligativitate, ci de o posibilitate că unele farmacii să facă acest lucru, dar chiar și cele care vor să facă, au de respectat niște condiții clare că să devină funcțional. Nu poate să înceapă de mâine”, au declarat sursele citate.

Circuite și condiții greu de găsit în farmacii

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), spune că nu există farmacii în care să poată fi făcută testare. Cel puțin nu în prezent.

„La nivelul Bucureștiului nu am întâlnit nicio farmacie care să corespundă unor norme de distanțare, a unor condiții de spațiu care să fie și confidențial. Nu poți să testezi în față publicului, pentru că cineva trebuie să scoată masca, să mai și emane aerosolii poate încărcați cu particule contaminate cu coronavirus. Farmacia trebuie să aibă aerisire, să existe posibilitatea de a dezinfecta după fiecare pacient în parte, personalul trebuie să aibă echipament, persoană care face aceste teste trebuie să fie bine instruite”, a explicat Vasile Barbu.

Trebuie circuit separat. Sunt lucruri importante despre care nu se vorbește

„Trebuie circuit separat, în momentul în care persoană trebuie să aștepte pentru rezultat, e nevoie de o sala de așteptare. Când i se comunica rezultatul pacientului, se comunica și către DSP. Când cineva intră pe aceeași ușa pe unde intră și pacienții care iau medicamente, nu e în regulă. Va dați seama în ce situații e pusă o persoană care are test pozitiv. Nu respingem acest lucru, dar e nevoie de reglementări clare”, a completat președintele ANPP.

Dacă în farmaciile din București e dificil să faci testare, situația în teritoriu nu e nici pe departe una îmbucurătoare.

„La nivel de București am intrat în toate farmaciile. Nu am identificat vreo farmacie care să poată să facă așa ceva. Foarte multe farmacii de provincie au spații limitate. Nu vedem unde ar putea farmacia să amenajeze un circuit separat. Ține și de siguranță pacientului în ceea ce privește neexpunerea la riscul de contaminare. Pe de altă parte, trebuie să ții cont de confidențialitatea datelor cu care lucrezi. Sunt lucruri importante despre care nu se vorbește”, a conchis Vasile Barbu.

Sursa Foto: Google

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută