Modalitatea prin care poti scapa de plata RCA

Curtea de Justiţie a UE (CJUE),  a decis ca poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto RCA să fie obligatorie atât timp cât maşina nu a fost radiată din circulaţie. Această lege se aplică chiar dacă autoturismul este nefuncţional.

În 2018 CJUE a dispus ca persoanele care deţin maşini înmatriculate funcţionale sunt obligaţi să încheie o asigurare RCA. Indiferent dacă nu mai vor să le conducă sau le ţin parcate în curte sau în garaj. 

Astfel, potrivit deciziei CJUE, „încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru şi nu a fost retras în mod legal din circulaţie”.  Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanţele din Uniunea Europeană. Autorităţile trebuie, de asemenea, să ţină cont de ele, în vederea ajustării legislaţiei interne. 

Modalitatea prin care se poate eluda această lege este la îndemâna oricui

Cei care au astfel de mașini și vor să scape de plata de plata RCA trebuie să radieze autovehiculul.

Pentru a face asta, trebuie să ajungeţi la Direcţia Taxe şi Impozite Locale de unde obţineţi certificatul de atestare fiscală care arată că aveți impozitele pe vehicul plătite. După care, mergeți la un centru REMAT unde puteţi preda maşina. Unitatea respectivă, vă va elibera un document care atestă dezmembrarea vehiculului.

Cele două certificate împreună cu numerele de înmatriculare şi cererea de radiere completată, certificatul de înmatriculare, actul de identitate, cartea de identitate a vehiculului şi certificatul de radiere, le veți prezenta la Serviciul Public Comunitar Direcţia Permise şi Înmatriculări Auto de pe raza domiciliului care închie formalităţile de radiere. 

Dacă vreţi să radiaţi maşina, dar nu vreţi să o predaţi la REMAT?

În locul certificatului de dezmembrare puteţi prezenta un alt document. Concret, cererea de radiere va fi însoţită ori de un document care atestă deţinerea unui garaj unde va fi depozitat vehiculul, ori acordul scris al unui proprietar de astfel de spaţiu. Trebuie precizat că, în acest caz, proprietarul va achita în continuare impozitul pe vehicul.

Articolul integral, AICI

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută