Reacții adverse ce pot apărea după administrarea vaccinurilor

Reacții adverse pe termen lung după vaccinare, nu au fost semnalate până în prezent, spune Ministerul Sănătății. Acesta explică și procedura care se urmează: „atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau lotul, sunt retrase din uz“.

Cercetătorii menționează că efectele adverse după vaccinare sunt o realitate. Însă acestea nu apar după mai mulți ani de la administrarea unui ser, ci majoritatea apar în câteva ore până la câteva zile după vaccinare.

Vaccinurile sunt cele mai verificate substanțe de uz medical

„Vaccinurile sunt cele mai reglementate și verificate substanțe de uz medical, fiind supuse testării continue. Astfel, atunci când anumite reacții adverse apar, acestea sunt verificate și, dacă se demonstrează că vaccinul sau un lot al vaccinului este cauza, atunci vaccinul sau, respectiv, lotul, sunt retrase din uz“, scrie Ministerul Sănătății, pe Facebook.

Cercetătorii au analizat loturi mari de pacienți cu anumite boli (cancere, boli autoimune). Aceștia au încercat să înlăture orice legătură de cauzalitate între reacții adverse și bolile în sine. Altfel spus, nu s-a demonstrat că anumite boli sunt determinate de vaccinare. Riscul de a le dezvolta este identic cu riscul în populația nevaccinată.

Foto descriptiv

Sursa foto Google

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută