Programul „Rabla 2021” vine cu noi modificări

Programul Rabla – Programul de Înnoire a Parcului Auto este un program prin care guvernul României urmărește scoaterea de pe piață autovehiculelor vechi. În perioada 2004-2009, mulțumită programului „Rabla”, au fost scoase din uz aproximativ 107.000 mașini vechi. Până 2010, prin intermediul „Rabla” au fost casate 159.145 autovehicule uzate mai vechi de 10 ani de la data fabricației. În locul acestora au fost achiziționate 35.000 autovehicule noi, dintre care peste 50% reprezintă industria autohtonă.

Veşti bune pentru cei care vor să acceseze programul Rabla. Potrivit unui proiect pus al de Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, aceștia vor putea cere mai mulţi bani pentru a-şi schimba maşina cu una nouă.

Cuantumul primei de casare va fi majorat cu 1.000 de lei.

La jumătatea acestei săptămâni a fost publicat pe site-ul MMAP un proiect pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024, aprobat prin Ordinul MMAP nr. 324/2020, cu modificările şi completările ulterioare pentru modificarea Programului Rabla.

Astfel, va fi majorat cuantumul primei de casare cu 1.000 de lei. Bonusul pentru tehnologia hibridă va fi majorat cu 500 de lei şi cel al ecobonusului acordat pentru tehnologia GNC/GPL/emisii sub 96g CO2/km cu 500 de lei. Prima de casare va avea o valoarea de 7.500 de lei. De asemenea, ecobonusurile ajung la 3.000 de lei, respectiv 1.500 de lei;

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, anunţa la sfârşitul lunii trecute, creşterea primei de casare şi a eco-bonusurilor. Românii care cumpără maşini prin programul Rabla se vor bucura de un bonus mai mare.

„Anul acesta vom modifica prima de casare din program. O vom majora de la 6.500 de lei la 7.500 de lei. Aproximativ 1.500 de euro o să fie prima de casare”, a explicat ministrul Mediului.

440 de milioane de lei alocate programului Rabla

Se dorește creșterea numărul mașinilor noi, astfel că  bugetul alocat programului Rabla va fi majorat cu aproximativ 10% până la 440 de milioane de lei astfel. Suma maximă ce poate fi primită de o persoană fizică sau juridică prin programul Rabla este 2.250 de euro.

 Bugetul pentru achiziția mașinilor electrice va creşte de asemenea. Se dorește achiziția a cât mai multor mașini electrice. În momentul de față, mașinile electrice reprezintă 1% din totalul autovehiculelor din România, însă este în continuă creștere. Anul precendent acest indicele a suferit o majorare cu 3,1%, plasând astfel România în fața unor state precum Japonia, Coreea de Sud sau SUA.

„Avem cel mai mare buget de când există acest program. Dublăm bugetul de anul trecut şi ajungem la 400 de milioane de lei deoarece am văzut interesul cetăţenilor pentru maşinile electrice. Vrem cât mai multe maşini electrice pe şoselele din România”, a mai spus ministrul Mediului.

Un român poate primi cel mult 10.000 de euro pentru achiziţionarea unei maşini electrice şi 4.500 de euro pentru o maşînă hibrid. Bugetul alocat programului Rabla Plus permite achiziţionarea a 6.600 de maşini electrice şi a 5.000 de tipul hibrid.

Proiectul va intra in vigoare după publicarea lui în Monitorul Oficial

Mai multe detalii aici

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută