Buletinul electronic, disponibil din luna august

Românii vor putea opta pentru o carte de identitate electronică şi pentru semnătură digitală, începând cu luna august, potrivit unui anunț făcut de către ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman. 

Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic


Până la implementarea acestora, singura semnătură recunoscută de statul român este cea „de mână”, pe documente în format fizic.

 „Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca «semnătura digitală». Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. România, go digital!”, a scris ieri, pe Facebook, Ciprian Teleman.

Semnătura digitală va ajută românii din localităţile carantinate care trebuie să prezinte Poliţiei o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că se încadrează în cazurile pentru care deplasarea în afară limitelor stabilite este absolut necesară. Momentan doar cei care au achiziționat un soft special pot face asta. Costuui softului respectiv este de 100 de euro. Acest soft este un program special care asigură securitatea şi certifică semnătura digitală pot prezența această declaraţie semnată direct pe telefonul mobil.  Un soft special costă circa 100 de euro şi are valabilitate limitată la un an sau doi, în funcţie de compania de la care este cumpărat.

Buletinul electronic va fi eliberate şi pentru copiii de 0-14 ani. 

În cazul noilor cărţi de identitate, acestea vor avea inclusă şi certificarea semnăturii, deci statul va plăti acel soft. Noile buletine vor fi eliberate şi pentru copiii de 0-14 ani, la solicitarea părinţilor. Noul buletin electronic va fi cam cât un permis de conducere. Informaţiile fiecărui român vor fi trecute pe ambele părţi ale actului de identitate. Autoritățile sunt de părere că acesta va fi un document mult mai sigur.  

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată de la 12 ani, şi nu de la 14 ani, că până acum. Dar părinţii pot face o cerere dacă îşi doresc să aibă carte de identitate cei mici chiar mai devreme. Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte, eliberată la notar/consulat.

Se modifică valabilitatea actelor de identitate

Practic, din august vor exista următoarele tipuri de acte de identitate: cartea de identitate (CI actuală), cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate. Cartea de identitate simplă conţine date şi informaţii, înscrise pe faţă şi pe verso şi are formatul unui card. Cartea electronică de identitate va conţine, pe lângă datele prevăzute pentru cartea de identitate simplă, şi un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreşte. Minorul sub 14 ani nu poate avea carte de identitate obişnuită, ci numai carte de identitate simplă sau carte electronică de identitate. Până la împlinirea vârstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronică de identitate fără imaginile impresiunilor papilare. 

Se modifică valabilitatea actelor de identitate Actele de identitate noi vor avea valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani; valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani; valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 25 de ani; valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Subiectul pe larg aici

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută