Tehnologia ARNm
Pandemia a grăbit implementarea tehnologiei ARNm
Timp de 20 de ani, companiile farmaceutice au testat ARN-ul mesager sintetic împotriva unor boli precum gripa, malaria, infecții cu virusurile Zika, HIV, cancer sau Alzheimer.
Două decenii reprezintă un timp foarte scurt pentru a aduce pe piață o tehnologie cu totul nouă. Dacă există un lucru bun pe care pandemia de coronavirus l-a adus omenirii, acela este saltul uriaș făcut în cercetarea medicală. Probabil nu s-ar fi auzit prea curand de tehnologia ARN mesager dacă pandemia nu ar fi grăbit lumea științifică să o testeze.
Mai multe tipuri de vaccin pe bază de ARN mesager sunt studiate la ora actuală împotriva infecției cu HIV
În infecția HIV, limfocitele T sunt epuizate practic funcțional. Un vaccin bazat pe ARN mesager, reușește să readuca la viață aceste limfocite T. El le face să acționeze împotriva celulei infectate persistent cu virusul.
ARN-ul mesager va fi încă o ,,armă” împotriva cancerului
Anul viitor, sunt așteptate primele medicamente oncologice pe bază de ARN mesager. Ele vor fi administrate deocamdată doar în cadrul unor studii clinice. Va fi o tehnologie adaptată unor tipuri de cancer, o terapie validă cu o indicație precisă.
Toate bolile infecțioase ar putea fi tratate cu ARNm
Teoretic, cu tehnologia ARNm se poate obține orice proteină dorim, țintită împotriva oricărei boli infecțioase. Condiția este știm care este proteina din structura unui virus care conțin fragmente capabile să stimuleze răspunsul imun.
Pentru noul coronavirus știam dinainte de pandemie că proteina Spike este proteina esențială. Virusul SARS-CoV-2 a fost o ,,țintă” ușoară pentru producătorii de vaccinuri fiindcă aveau deja această informație. Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instructiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. Cand unei persoane i se administreaza vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instructiunile ARNm si vor produce temporar proteine spike
Foto descriptiv
0 comentarii