Certificatele de vaccinare, totul despre ele
În acest moment omenirea trece printr-o campanie mondială de vaccinare cum nu s-a mai văzut. Vaccinul anti-COVID pare a fi răspunsul la toate probleme actuale. Cum nimic nu e simplu, iată că nici soluţia vaccinului nu e fără de probleme. Odată cu vaccinul a apărut o nouă problemă, și anume cea a paşapoartelor de vaccinare. Aceasta se dovedeşte a fi în acelaşi timp şi cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Certificatele de vaccinare divid în aceste zile societatea şi provoacă dezbateri contradictorii până și între specialiști. Pe de-o parte unii le privesc ca pe o soluție ultrasalvatoare, în timp ce alții le resping vehement. Menținând trendul, certificatele de vaccinare vor fi inevitabile pentru toată lumea.
România se va alinia standerdelor europene în ceea ce privește certificatele de vaccinare
Florin Cîțu a spus că nu se are în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere din ţară. Premierul a adăugat că nu este de acord cu ideea împărțirii populației în „vaccinați” și „nevaccinați”.
Pe de altă parte, vicepremierul Dan Barna a declarat că în România se va folosi pașaportul de vaccinare, ca o dovadă că persoană „este sigură din punct de vedere al transmiterii virusului”.
Conform declarației, Barna a precizat că România se va alinia la decizia stabilită de Uniunea Europeană în ceea ce privește acest pașaport de vaccinare.
UE dezbate problema certificatelor digitale de vaccinare. Scopul: prevenirea discriminării persoanelor care nu sunt vaccinate.
Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Adeverințele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, da și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.
La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.
La nivelul UE nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la acest tip de adeverinţă
Italia si Bulgaria vor cere adeverinţă de vaccin
Italia, a anunţat că va primi în această vară, fără restricţii, toţi turiştii care vor prezenta un paşaport de vaccinare.
În staţiunile de pe litoralul bulgăresc vor fi primiţi turiştii vaccinaţi sau care pot prezența un test PCR negativ. Bulgaria pledează pentru accesul turiştilor deţînători ai unui „paşaport COVID”.
Accesul în avioane, se va face doar pe baza de certificate de vaccinare
Chiar dacă o ţară nu cere certificat de vaccinare, turiştii sau cei care se deplasează pentru a munci sau în interes de serviciu vor fi nevoiţi să prezinte un astfel de certificat pentru a putea călători.
Sindicatul liniilor aeriene şi-a exprimat sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19. Pe baza acestuia pasagerii vor putea zbura liber prin Europa.
Sursa foto: Google
0 comentarii