Cîmpeanu: Cursurile se reiau doar dacă vor fi întrunite simultan patru condiții


Ministrul Educației: Mulți părinți nu-și dau acordul pentru testarea copiilor

Sorin Cîmpeanu va propune la începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezența fizică pentru toate școlile în condițiile respectării normelor sanitare în școli. De asemenea se dorește continuarea acțiunii de vaccinare a cadrelor didactice și aducerii testelor non-invazive în unitățile de învățământ.  Reluarea cursurilor se va face în urma confirmării specialiștilor privind trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.
„În opt săptămâni de școală, au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli. Cauzele au fost lipsa personalului medical și faptul că mulți părinți le consideră invazive și traumatizante. Părinții nu-și dau acordul pentru testarea copiilor.„Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (că autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, precizează ministrul.


Reluarea cursurilor doar în anumite condiții

Sorin Cîmpeanu va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezența fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații.

2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în dată de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii. Excepție fac clasele terminale care vor reveni la școală în dată de 10 mai).

4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută