Pacienții care suferă de boli cronice în pericol
Pacienții care suferă de boli cronice întâmpină probleme mari de sanatate după ce autoritățile române au prioritizat tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Decizia care a venit în luna aprilie 2021 a creat o mare discrepanță între cei infectați cu Covid-19 și cei care suferă de patologii cronice.
Lipsa accesului la servicii medicale și amânarea unor operații esențiale pentru bolnavii cronici vor duce la creșterea mortalității în rândul acestor pacienți, susțin Asociatiile de Pacienți
Pacienții sunt trimiși acasă, declara Radu Ganescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților Cronici din România
„S-a văzut la final de 2020 creșterea mortalității la pacienți care nu sufereau de COVID-19. Cei care nu beneficiază de servicii medicale în momentul în care au nevoie, sunt puși pe liste de așteptare și nu au acces la sistemul medical, sunt condamnați la moarte. Și va crește numărul persoanelor cu diverse comorbidități. Pacienții vor deveni mai bolnavi și vor reveni într-un sistem care deja e sufocat, fără locuri libere și cu un personal medical epuizat, iar costurile vor fi mai mari. Statul va fi obligat să plătească mai mult pe serviciile medicale ale pacienților pe care nu îi tratează la timp”, a explicat Radu Ganescu pentru Ziare.com.
România este una dintre puținele țări europene care a decis să împartă spitalele în COVID și non COVID.
Anul trecut o parte din spitale au permis accesul pacienților cronici după ce inițial au fost scoși din unitățile medicale transformate în spitale COVID sau suport COVID, comunicarea venită către aceștia a fost că trebuie să se trateze acasă.
„Lucrurile sunt foarte grave, deciziile mi se par la fel de grave. Deși suntem în 2021 se iau fix aceleași hotărâri ca si anul trecut, când nu se știau prea multe lucruri despre această pandemie. După un an nu am învățat nimic. Sistemul nu a fost adaptat în așa fel încât să poată fi oferite servicii tuturor. Lucrurile sunt neschimbate, ne luptăm cu aceeași pandemie și avem un număr mai mare de bolnavi”, a continuat Radu Ganescu. România este una dintre puținele țări europene care a decis să împartă spitalele în COVID și non COVID.
Aceleași decizii luate de autorități, nu pot duce la alte rezultate.
La nivelul anului 2020, statisticile arată că unul din cinci pacienți cronici nu a beneficiat de servicii medicale. Aceleași decizii luate de autorități, nu pot duce la alte rezultate. Prin urmare pacienții nu vor beneficia de serviciile necesare nici în 2021.
„Un pacient care de un an și ceva nu are acces la servicii medicale devine o urgență, nu e niciun dubiu aici. Deși a trecut un an de zile, încă nu a fost creionat un act normativ clar care să arate ce anume este considerat urgență, e la latitudinea medicului. Și, evident, medicul ia cele mai bune decizii în contextul în care poate oferi acel serviciu medical. Atâta vreme cât spitalul nu îi pune la dispoziție sala de operație sau serviciul de AȚI pentru intervenții, e clar că actul medical nu se poate desfășura. Și am ajuns în situația în care pacienții programați se duc la spital pentru operație și sunt reprogramati deși sunt pacienți cu cazuri grave. Am impresia că autoritățile nu cunosc realitatea din teren. Acești oameni se pierd”, a punctat Radu Ganescu.
E dreptul pacienților să fie consultați, trebuie găsită o soluție pentru că toți paciențîi să fie tratați în mod egal
„Ne vom află în față unui val de complicațîi al pacienților neglijați, și ce va face sistemul medical? Ia în calcul cineva acest val? Suntem în aceeași groapă de anul trecut, ba impresia mea e că ne-am adâncit în ea. Până la urmă, e dreptul pacienților să fie consultați. Trebuie găsită o soluție pentru că toți pacienții să fie tratați în mod egal. Pacienții care suferă de diabet se plâng că nu au văzut medicul de un an la față. Telemedicină are o parte bună că a rezolvat situația rețetelor, dar un pacient cu diabet are nevoie de consultație. E foarte greu să îi explici medicului la telefon ce probleme ai”, a explicat pentru Ziare.com Rodica Molnar.
Pacienții cu tuberculoză sunt tratați acasă
Probleme întâmpină și pacienții cu tuberculoză. O parte dintre bolnavii suferinzi de tuberculoză, au fost înștiințați de conducere că unitatea medicală a devenit suport COVID. Astfel că ei vor fi nevoiți să continue tratamentul acasă.
Situația e complet diferită în afară, arată reprezentanțîi asociațiilor de pacienți.
„În afară au niște servicii medicale complementare – servicii medicale la domiciliu, pe care noi le-am cerut și credem că sunt un sprijin important. Acest tip de servicii sunt utile tocmai pentru că nu expun pacienții. De asemenea, în afară există o mare deschidere către medicină primară și ambulatorie, capacitatea din străinătate fiind diferită de cea din România. În plus, au registre de pacienți și sisteme de sănătate digitalizate. Pacienții români trebuiau ușor-ușor transferați din sistemul de medicină de spital în medicină primară. Nu în ultimul rând, să vaccinăm masiv cronicii care nu sunt imunizați. Trebuiau găsite soluții, dar se pare că suntem în același punct, iar de pierdut au paciențîi”, a conchis Radu Ganescu.
Mai multe detalii aici
0 comentarii