Ministrul Educației renunță la folosirea testelor rapide

Ministrul Educației declară că a înțeles, dintr-o informare a INSP, motivul pentru care aceste teste nu sunt concludente. Utilizarea lor ar genera încurcături în raportul zilnic.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu dorea înlocuirea testelor cu exudat faringian. Acesta a motivat refuzul părinților în a-și da acordul pentru utilizarea lor din cauza faptului că aceștia le consideră invazive.

Sorin Cîmpeanu: „Trebuie să recunosc, am fost un susținător determinat pentru utilizarea oricăror mijloace de testare în școli. În urma materialului trimis de la INSP am înțeles. Testele noninvazive ar trebui să fie confirmate prin teste antigen rapide, prin teste invazive, mai apoi validate prin PCR.

Înțeleg că acest lucru ar îngreuna procesul. Coroborat cu faptul că aceste teste noninvazive conform metodologiei care nu prevede posibilitatea de a contabiliza la nivelul ratei de infectare generală rezultatele confirmate prin teste noninvazive. Aceste teste de salivă nu ar fi contabilizate în calculul ratei de infectare. Stim câte discuții au fost pe modalitatea de calcul a ratei de infectare. Sunt nevoit să recunosc că ar putea să genereze o confuzie la nivelul calculului ratei de infectare”.

Cu doar o săptămâna în urmă, Ioana Mihăilă, a declarat că utilizarea acestor teste rapide antigen clasice, prin exudat naso-faringian, rămâne o opţiune pentru copiii care merg la şcoală şi prezintă simptome.

„În ceea ce priveşte testarea cu testele din salivă, opinia redată de specialiştii de la INSP este că rezultatul pozitiv al unui test din salivă necesită confirmare prin retestare. Fie prin metodă Real PCR, fie prin retestare antigenică rapidă naso-faringian. Urmează ca împreună cu Ministerul Educaţiei să luăm decizia de oportunitate a testării din salivă pentru elevii care merg la şcoală”, a declarat Ioana Mihăilă.

0 comentarii

Lasă un comentariu

Login

Bine ati venit! Conectați-vă la contul dvs.

Amintește-ți de mine Ti-ai pierdut parola?

Parolă pierdută